Koňak zůstává synonymem luxusního pití, i když ho už objevila i mainstreamová koktejlová scéna 👑 Co o něm vlastně (ne)víte?

Co je koňak?

Koňak je „bratranec“ armaňaku. Ten je sice vyrobený podobným způsobem, ale vykazuje výrazné rozdíly, pokud jde o chuť a pravidla výroby. Pokyny pro výrobu koňaku uvádějí, že použité hrozny musí pocházet výhradně z francouzského regionu Cognac, který leží v departementech Charente a Charente Maritime.

V čem tkví kvalita koňaku

Přestože už ho objevila i mainstreamová koktejlová scéna, zůstává koňak stále synonymem luxusního pití. Základem této celebrity z rodiny brandy je pálenka z kvalitních hroznů. Označení koňak si však musí zasloužit a splnit velmi přísná kritéria:
  1. Surovina z konkrétních odrůd révy vinné musí pocházet z okolí západofrancouzského města Cognac.
  2. Zrát musí aspoň 2 roky v sudech z dubů z lesů v konkrétních oblastech.
  3. Dvojitá destilace výhradně v tradičních měděných kolonách je možná pouze mezi 1. listopadem a 31. březnem.
Prvních 18 měsíců zraje koňak v nových sudech, které mu předají výrazné aroma. Pak putuje do starých sudů, které jeho chuť zjemní. Každý rok se odpaří kolem 3 % objemu, a protože alkoholu to jde rychleji než vodě, obsah alkoholu v koňaku se postupně snižuje z původních 70 až na 40 %. Délku zrání se dozvíte ze zkratky na etiketě. VS (Very Special) zrál aspoň 2 roky; VSOP (Very Superior Old Pale) nebo Réserve aspoň 4 roky, XO (Extra Old) aspoň 10 let. Nejčastější jsou koňaky blendované, čili míchané z různých ročníků nebo různých destilací jednoho ročníku. Po smíchání si opět nějakou dobu poleží a čekají na svou příležitost. Na opačném pólu je ročníkový koňak z jedné jediné konkrétní destilace nebo dokonce jednoho sudu.

TOP 10 značek francouzských koňaků

#1. HENNESSY

Se 40 % světové produkce koňaku největší výrobce. V rodině firma zůstala až do roku 1971, kdy se sloučila se značkami Moët Chandon a později s Louis Vuitton. Nezpochybnitelná dokonalost v každé lahvi však zůstala.  Portfolio koňaků je mimořádně široké a všestranné od standardních až po limitované edice. Je to prostě legenda, která je skvělá i pro koňakové začátečníky.

Obsah alkoholu: 40 %

Založeno: 1765

Zakladatel: Richard Hennessy

Sídlo: Cognac, Francie

 #2. MARTELL

S 300 lety historie je to opravdový doyen mezi koňakovými domy. Třemi pilíři koňakového mistrovství jsou v tomto případě místo, přesnost a čas. Značka používá hrozny z Borderies, nejmenší a nejvzácnější z cru, pěstované v křemičitých jílovitých půdách, které těmto koňakům dávají výjimečnou hladkost a výrazné květinové aroma.

Obsah alkoholu: 40 %

Založeno: 1715

Zakladatel: Jean Martell

Sídlo: Cognac, Francie

#3. RÉMY MARTIN

Svou dokonalost značka vybudovala na rodinných vztazích a spojení tradice s inovativními postupy. Jedinečnost je zakořeněna v historii a zacílení na exkluzivitu. Rodina věří, že každý úspěch je formován týmovou prací a každý den je příslibem nového příběhu. Právě talentovaní jednotlivci jsou zárukou prvotřídní kvality a celosvětového úspěchu.

Obsah alkoholu: od 40 %

Založeno: 1724

Zakladatel: Émile Rémy Martin

Sídlo: Cognac, Francie

#4. THOMAS HINE

Je moc dobře, že se mladý Angličan Thomas Hine vydal z rodného Dorsetu, aby poznal tajemství výroby koňaku. Kdyby zůstal doma, svět by přišel o virtuózní jemný koňak. Pokračovatelé značky nikdy nepřestali věřit, že skvělý koňak dělá především výtečné bílé víno. Dopřejte si výjimečný zážitek s vůní vzácného dřeva, sladké skořice a koření.

Obsah alkoholu: od 40 %

Založeno: 1764

Zakladatel: Thomas Hine

Sídlo: Jarnac, Francie

#5. COURVOISIER

Tento bujně květinový koňak je od roku 1828 ztělesněním radosti ze života a každý jeho doušek je harmonií pro všechny smysly. I proto byl gurmánskou ozdobou mnoha královských stolů. Nikdy neslevil ze své špičkové kvality a vždy a za všech okolností se můžete spolehnout na kombinaci poctivého řemesla s jemnou rafinovaností.

Obsah alkoholu: od 40 %

Založeno: 1835

Zakladatel: Felix Curvoisier

Sídlo: Jarnac, Charente, Francie

#6. LOUIS XIII

Skutečný král koňaků. Je směsí 1.200 nejvzácnějších a nejstarších destilátů od Rémyho Martina, které zrají 40 až 100 let. Dodává se v ručně vyrobené karafě z křiťálu, jejíž hrdlo je z 20karátového. Při výrobě tohoto vzácného nektaru je zásadní role času: jednotlivé destiláty pocházejí z různých let a jejich blend  je bez diskusí uměleckým dílem.

Obsah alkoholu: od 40 %

Založeno: 1724

Zakladatel: Émile Rémy Martin

Sídlo: Cognac, Francie

#7. MEUKOW

Ruský car Alexandr II. poslal bratry Meukowovy do Francie, aby zajistili dodávky koňaku pro jeho dvůr a skončilo to vznikem stejnojmenného koňakového domu. Výrazná láhev s černým panterem symbolizuje sílu, eleganci a pružnost. Koňaky zrají v temných a vlhkých sklepech a  jsou sofistikovanou směsí různě starých destilátů s květinovou a ovocnou vůní a doteky dřeva.

Obsah alkoholu: od 30 %

Založeno: 1862

Zakladatel: Auguste-Christophe and Gustav Meukow

Sídlo: Cognac, Francie

#8. CAMUS

Značka, která si po celou dobu své úctyhodné existence zachovala nezávislost a zůstala v rodině.  Každý z produktů je odrazem kontinuální řemeslné výroby s velkým srdcem, na jejímž konci je koňak výjimečné barvy, úžasné chuti a svůdné vůně. Díky patentované destilační metodě Intensity jsou tyto koňaky údajně až sedmkrát aromatičtější!

Obsah alkoholu: od 40 %

Založeno: 1863

Zakladatel: Jean-Baptiste Camus

Sídlo: Cognac, Francie

#9. FRAPIN

Nejvyšší úroveň dokonalosti ztělesňuje samotnou podstatu tohoto koňaku ve vlastnictví původní rodiny, která využívá stejné pěstební a výrobní metody už od roku 1270. Jejich unikátní tajemství si předávala z generace na generaci. Ruční výroba koňaků sklizní hroznů počínaje přes destilaci až po zrání se odehrává na rodinném panství.

Obsah alkoholu: od 40 %

Založeno: 1270

Zakladatel: Frapinova rodina

Sídlo: Segonzac, Francie

#10. GAUTIER

Elegantní a ve všech ohledech štědrý koňak a mottem Pán lesa. Vyplynulo to z blízkému vztahu rodiny k dubům, sudy z nichž jsou klíčovým prvkem k dokonalému zvládnutí dlouhého procesu zrání ve vlhkých sklepech nad řekou Osme. Výrazné a bohaté aroma tomuto koňaku dodává opalování sudů na středně silném ohni.

Obsah alkoholu: 40 %

Založeno: 1755

Zakladatel: Luis Gautier

Sídlo: Aigre, Francie

Každá jednotlivá sklenice koňaku si zaslouží, abyste si na něj udělali čas. Koňakovku nedržte za nožičku, ale za buclaté tělo, abyste zlatou tekutinu zahřáli dlaněmi. Tak se rozvine vše, co je v něm důmyslně skrytu a jako ohňostroj začne vystřelovat jednotlivé doteky a tóny v ohromující explozi.

Chyběl vám nějaký koňak v našem přehledu? Napište nám který a my se to příště pokusíme napravit.

Bohatou nabídku koňaků najdete v našem e-shopu.

Nejslavnější francouzské koňaky
Sdílejte článek na sociálních sítích:


Komentáře