15 nejdražších vín na světě 2020-2021

Jaké je nejdražší vino na světě? Toť otázka, kterou určitě nejednou řešil každý milovník nebo sběratel luxusních archivních vín. Opravdu drahých ročníkových vín je velké množství, ale tvrdit, že jedno konkrétní je to nejlepší na světě, by bylo jako pouštění se na tenký led. Proto vám na této stránce představíme alespoň výběr nejdražších vín světa, jenž je sestavený opravdovými odborníky přes luxusní vína.

Seznamů top nejdražších vín na světě je hned několik. Jedno je však jisté — jejich cena v průběhu času neustále roste. Jde většinou o unikátní vína pro velmi úzkou zámožnou klientelu, která je ochotna do této komodity investovat nemalé peníze. Drahá ročníková vína lze tedy brát jako dlouhodobou perspektivní investici. Důvody pro koupi takového vína bývají však různé. Jejich sběratelé ovšem mívají jedno společné — jde o velmi bohaté lidi. Láhev jednoho takového archivního vína se může vyšplhat až přes 4 mil. Kč.

Vinice jižní Evropy jsou celosvětově vnímány jako kulturní dědictví, a proto jsou ročníková vína pocházející z některých vyhlášených vinic brána jako Králové nápojů.  Je známo, že dobrá vína postupem času nabývají na kvalitě. Získávají charakteristickou bohatou chuť, kterou oceňují skuteční znalci drahých nápojů. Staré a drahé luxusní víno je ovšem výsadou nejen pro labužníky.  Zvyšování kvality postupem času je velmi atraktivní vlastnost také pro investory z celého světa. Investice do kvalitních vín je starý a osvědčený způsob, jak zúročit volné finanční prostředky. Sběratelská vína neztrácejí cenu ani v dobách hospodářské krize.  V souvislosti s výše zmíněným může láhev archivního vína zakoupená někde na aukci po 10 letech svou cenu až ztrojnásobit a po 50 letech může nabít na své hodnotě „světe div se“ až 30x.

Pojďme se nyní podívat, jaká vína svou cenou lámou světové rekordy.

#1  DOMAINE LEROY RICHEBOURG GRAND CRU 1949

Tyto láhve vína se nevyrábí pro obyčejné smrtelníky, ale pouze pro zámožné. Ročně se jich vyrobí něco kolem 700 lahví. Cena jedné lahve je 5 921 $. O něco dražší je poté taktéž vynikající víno Domaine Leroy Chambertin Grand Cru 1990, jehož cena je 7 447 $.

#2 SCHARZHOFBERGER RIESLING TROCKENBEERENAUSLEE

Další z řady nejdražších archivních vín na světě je Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, které vyrábí německý producent Egon Muller a jeho cena je „pouhých“ 13 615 $. Víno je proslulé svými omamnými květinové tóny, chutí a texturou limetkového sirupu a hlubokým intenzivním zážitkem při jeho pití.

#3 DOMAINE LEROY MUSIGNY GRAND CRU 2012

Ročníkové víno Grand Cru je popisováno jako kouzelné a luxusní víno, které má květinovou chuť a jemnou hedvábnou strukturu. Pokud bychom měli prodávat víno pouze na základě jeho pověsti, pak toto bezpochyby stojí za každou kapku. Horký konec léta roku 2012 dodal tomuto vínu robustnost jako nic jiného, takže jeho producenti mohou oprávněně požadovat takto vysokou cenu, která se vyšplhala na 14 450 $.

#4 DOMAINE DE LA ROMANEE-CONTI ROMANEE-CONTI GRAND CRU 1990

Další v seznamu nejdražších vín na světě je Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru ročník 1990. Láhev této červené dobroty vás bude stát 21 200 $, ale podle odborníků se investice do něj rozhodně vyplatí. Rok 1990 totiž přinesl fantastické víno a díky vyvážené sklizni bohaté a zdravé hrozny.

#5 PENFOLDS GRANDE HERMITAGE 1951

Prvním australským vzorkem na seznamu nejdražších vín na světě je archivní víno Penfolds Grange Hermitage 1951. Se známým faktem, že existuje pouze 20 láhví tohoto vína, se jedná o jedno z nejvzácnějších vín na planetě, a proto cena 38 000 $ odráží jeho omezený stav. Hermitage je mnohými znalci považováno za jedno z nejlepších australských vín a výstižně přirovnáváno převážně jako Shiraz s nádechem Cabernet Sauvignon.

#6 1811 CHATEAU D’YQUEM

Luxusní víno držící Guinessův světový rekord jako nejdražší bílé víno na světě. Jeho láhev byla prodána za 117 000 $ uznávanému znalci vína, Christianu Vannequeovi.  Při příležitosti oslavy svého výročí 50 let ochutnávání vín plánuje vystavit tento monstrózně cenný kousek ve svém podniku SIP Sunset Grill na indonéském Bali. Jde o jeho nejnovější podnik. Důvodem takto vysoké ceny této láhve je, že sklizeň v roce 1811 na zámku Chateau d’Yquem byla tak dobrá, že se mnozí znalci domnívají, že jde o nejlepší bílé víno, jaké kdy bylo vyrobeno.

#7 ROMANEE CONTI 1945

Víno vyrobené z révy z legendárních vinic Romanee Conti. Jedná se o vinice, které byly zničeny už během druhé světové války hmyzím škůdcem druhu Phylloxera. Jde o druh hmyzu, který parazituje na komerčních vinicích. Roku 1946 se vyrobilo zhruba šest set lahví, jejichž cena se pohybuje kolem 7 500 $. Existuje však jedna unikátní, která byla vydražena v roce 2007 ve Švýcarské Ženevě za rekordních 123 900 $

#8 CHATEAU LAFITE 1787

Je asi nejznámější značkou vína, která je stále spojována se jménem Thomase Jeffersona. Největšími znalci vína bylo zjištěno, že jde o majetek bývalého amerického prezidenta a nalezly se na něm vyryté jeho iniciály. Láhev tohoto slavného archivního vína byla zakoupena nadací magnáta Malcolma Forbese v roce 1985 za 156 450 $. Pro zobrazení své nové akvizice ji Forbes vložil do skleněné vitríny a umístil ji pod halogenové reflektory. Představte si hrůzu v jeho očích, když korek, který byl umístěn ve špatném úhlu, vyschl kvůli silným světlům.

#9 AMPOULE OD PENFOLDS

Luxusní ročníkové červené víno Penfold Ampoule se do povědomí vášnivých sběratelů vín dostalo poprvé v Moskvě. Konala se zde jeho degustace a dodnes bylo vyrobeno pouze dvanáct lahví ve tvaru ampule. Rozhodně se tedy nejednalo o žádnou sériovou výrobu, jelikož každá z vyrobených láhví je jiná. Jejich unikátnost lze rozlišit čísly, kterými jsou označeny. Zajímavá na tomto víně je také skutečnost, že pokud se ho majitel rozhodne ochutnat, bude u jeho otevření přítomen specialista vyslaný samotným vinařstvím.

A kolik byste za tuto jedinečnou lahev balenou ve speciálním dřevěném pouzdru zaplatili? Pro tento nevšední zážitek si připravte 168 000 $.

#10 CHATEAU MARGAUX 1787

Jedná se o drahé luxusní víno, které má za sebou zajímavý příběh, jenž pro nás milovníky dobrého pití může působit až smutně – doslova jako ztracená příležitost. CHATEAU MARGAUX 1787 totiž nelze nikdy znovu prodat ani ochutnat, jelikož dnes již neexistuje. Jeho příběh pochází z doby, když ještě Thomas Jefferson pracoval jako velvyslanec v Paříži a byl v tu dobu známým enofilem. Často kupoval drahé lahve archivního vína z Bordeaux a Burgundska. Jednou z nich byla i láhev CHATEAU MARGAUX. Z vinného sklepa Thomase Jeffersona se toto víno nakonec dostalo k Williamu Sokolinovi, který je známým obchodníkem s vínem. Sokolin jednou přinesl tuto láhev do hotelu Four Seasons na večeři, ale neopatrný číšník ji při manipulaci rozbil na kousky. Částka, kterou pojišťovna zaplatila Sokolinovi, převyšovala 225 000 $.  

#11 CHATEAU LAFITE 1869

Luxusní víno Lafite 1869 aneb lahev za 4 milióny. Aukční síň Sotheby’s dražila v roce 2010 v Honkongu špičková archivní vína značky Château Lafite-Rothschild. Na této aukci padaly prodejní rekordy. Láhev vína z roku 1869 přišla zájemce na 233 000 $. O aukci informoval deník Wall Street Journal. Dražitelé očekávali prodejní cenu pouhých 8 000 $. Představte si jejich náramné překvapení, když nejvyšší nabídka dosáhla 233 000 $ za každou ze tří lahví od anonymního kupujícím z Asie. Dražitelé nevěděli, že Chateau Lafite je v Asii považován za extrémně vzácnou a luxusní investiční komoditu.

#12 SHIPWRECKED 1907 HEIDSIECK

Zdá se, že některá luxusní archivní vína mají téměř neuvěřitelnou historii i hodnotu. Jedním z takových je Shipwrecked 1907 Heidsieck. Láhve šampaňského, které stojí 275 000 $ byly určeny původně pouze pro posledního ruského cara, Mikuláše II. Když se loď přepravující víno v roce 1916 potopila, všichni měli za to, že je víno nenávratně ztraceno. Loď byla totiž během první světové války torpédována německou ponorkou. Po 80 let víno odpočívalo v chladu mořského dna, nerušeně a mimo jakýkoli zdroj světla. Až do té doby, dokud nebyly potápěči objeveny trosky lodi. I přesto, že se našlo cca 200 lahví tohoto vína, je jeho cena stejně obrovská. Stojí za ní historie osmdesáti let na mořském dně, která se k lahvím váže.

#13 1947 CHEVAL BLANC

Víno Cheval Blanc z roku 1947, které se prodalo v aukci v Christie’s anonymnímu kupci za 304 375 $, je mnohými považováno za nejlepší Bordeaux, jaké kdy bylo vyrobeno. Jednalo se o 6L láhev. Za svou pověst také dluží jedné pozoruhodné události. Rok jeho vzniku byl charakteristický špatným počasím, kvůli kterému muselo být vyrobeno za velmi primitivních podmínek s mnoha technickými vadami, což mu ve finále vtisklo jedinečnou chuť, kterou nikdy nebylo možné napodobit. Chateau Cheval Blanc je jedním z nejprestižnějších vinařství na světě a v roce 2012 se stalo držitelem super-exkluzivního ocenění Premier Grand Cru Classe (A) v klasifikaci vína Saint-Emilion.

#14 JEROBOAM Z CHATEAU MOUTON-ROTHSCHILD 1945

Jedná se o produkt jedné z nejbohatších rodin na světě, a proto jeho cena není žádným překvapením. Toto víno pochází z vinic Nathaniela Rothschilda, který koupil panství v roce 1853. Dnes patří tato vína k nejcennějším skvostům na světě. Označení „V“ jako „victory“ na štítku z roku 1945 znázorňuje vítězství spojeneckých sil ve druhé světové válce a je považováno za jeden z nejlepších ročníků minulého století. Zatímco standardní láhev o objemu 750 ml stojí 310 700 $, jeho sklenice by stála kolem 8 631 $. Ve víně naleznete vůni máty, vanilky a suchého jehličí. Na patře pak ucítíte maliny a sladké sušené třešně. 

#15 SCREAMING EAGLE CABERNET SAUVIGNON 1992

Věřte, že Američané vytěží z každého obchodu to nejlepší. I tak to je v případě nejdražší láhve vína, která byla dosud prodána. Nebyla vyrobena v Itálii, ani ve Francii, ale v Americe — přesněji v Oakville v Kalifornii. Díky vzácnosti a malému množství vína, které se zde vyrábí, získalo víno kultovní status. Láhev Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992, která je znalci označovaná jako „velkolepá“, byla vydražena za neuvěřitelnou cenu 500 000 $ v charitativní aukci v roce 2000. Toto víno je nefiltrované a zraje v 60 % novém dubu. Jeho barva je neprůhledně fialová a aroma po černorybízovém džemu s jemnými stopami dubu. No, jedno je jisté — moc lidí toto víno zřejmě neochutná.

Věříme, že pro vás tento seznam 15 nejdražších vín světa bude zajímavým průvodcem luxusními archivními víny, která mají honosnou historii, příběh nebo tradici. Pokud byste někdy v životě měli to štěstí a nějaké z nich ochutnali, nebo se s ním alespoň dostali do kontaktu, tak nám neváhejte napsat a o svůj jedinečný zážitek se s námi podělit. Také budeme rádi, když nás upozorníte na nějaké víno, které by zde díky své vysoké ceně a kvalitě nemělo chybět.

V nabídce eshopu Winehouse.cz nabízíme ročníková vína vinařství Chateau Doisy Vedrines, Chateau Valandraud, Chateau Paloumey, Jean Philippe Janoueix, Chateau Lafon Rochet,Chateau Montus, Chateau Cantenac Brown, nebo Chateau Gruaud Larose, které nabízí vína z roku 1934.

Inspiraci pro tento seznam jsme čerpali z těchto zdrojů:

  • https://wealthygorilla.com/most-expensive-wines/
  • https://www.beautifullife.info/industrial-design/top-10-expensive-bottles-wine-world/
  • https://www.townandcountrymag.com/leisure/drinks/g25839214/most-expensive-wine/
15 nejdražších vín na světě 2020-2021


Komentáře