Ročníkové koňaky a armaňaky – více než jen alkohol

Když se řekne alkohol, mnozí si představí společenské setkání nebo chvíle pohody. Ale existuje svět, kde se lahvování alkoholu stává uměním a každá kapka nese v sobě příběh – svět ročníkových koňaků a armaňaků. Tyto nápoje nejsou jen obyčejným alkoholem. Jsou symbolem tradice, kvality a času, který se v nich ukrývá.

V tomto článku si řekneme co tyto destiláty jsou a objevíme, zjistíme co je dělá tak výjimečnými, proč se do nich vyplatí investovat, ale i proč mohou být i skvělým originálním darem k výročí.

Nezapomenutelné okamžiky při oslavách výročí

Představte si, že při oslavě narozenin dostanete lahev armagnacu, který byl vyroben ve stejném roce jako Vy. Tento okamžik se stává nejen oslavou vašeho speciálního dne, ale i nostalgií za rokem, kdy váš život začal. Armagnac není jen originálním dárkem, ale i nositelem vzpomínek a emocí.

Podobně při oslavě výročí svatby, kdy lahvička armagnacu z roku, kdy jste řekli své „ano“, přidává k oslavě hlubší rozměr. Je to více než toast na počest společně strávených let; je to připomínka lásky a společných zážitků, které jste sdíleli. Každý doušek z této lahve je jako sladké připomenutí vaší cesty spolu.

V případě výročí založení firmy, armagnac z tohoto klíčového roku může být skvělým způsobem, jak oslavit míle kameny a úspěchy, které jste jako tým dosáhli. Je to oslava nejen důležitého data, ale i všeho tvrdého úsilí, odhodlání a úspěchů, které byly na této cestě dosaženy.

Každá z těchto příležitostí ukazuje, jak ročníkový armagnac může sloužit nejen jako vzácný a výjimečný dárek, ale také jako prostředek pro sdílení a oslavu životních příběhů a úspěchů. S každou otevřenou lahví se otevírá kapitola minulosti, přinášející s sebou nostalgie, radost a hluboké pocity propojenosti s těmi významnými okamžiky, které formovaly náš život.

Jaký je rozdíl mezi koňakem a armaňakem?

Koňak pochází z oblasti Cognac ve Francii a jeho historie sahá do 16. století. Výroba koňaku je přísně regulována, s důrazem na kvalitu a tradiční metody. Koňak se vyrábí dvojitou destilací bílého vína v měděných kotlích, což je klíčem k jeho jedinečnému charakteru. Po destilaci se koňak zraje v dubových sudech, což přispívá k jeho bohaté barvě a složité chuti. Existuje několik kategorií koňaku, včetně VS (Very Special), VSOP (Very Superior Old Pale) a XO (Extra Old), které odrážejí dobu zrání.

Armagnac, pocházející z regionu Gascony ve Francii, je o něco starší než koňak, s prvními záznamy o jeho výrobě datovanými do 14. století. Armagnac se také vyrábí destilací vína, ale na rozdíl od koňaku se obvykle destiluje jen jednou, což mu dává bohatší a plnější chuť. Zrání v dubových sudech je také zásadní pro vývoj jeho charakteru. Armagnac je často považován za více rustikální a komplexní v porovnání s koňakem.

Hlavním rozdílem mezi koňakem a armagnacem je metoda destilace a region původu. Koňak je destilován dvakrát, což vede k jemnější a hladší chuti, zatímco armagnac je obvykle destilován jednou, což mu dodává bohatší a robustnější profil. Oba jsou vyráběny z vína a zrají v dubových sudech, což jim dává podobný základní charakter s nádechem dřeva, ovoce a květinových nuancí.

Jsou ročníkové koňaky dobrá investice?

Investice do ročníkových koňaků, jako forma investičního alkoholu, je podobná investicím do vzácného umění nebo cenných kovů. Stejně jako v případě těchto tradičních investičních aktiv, i u ročníkových koňaků hraje klíčovou roli jejich vzácnost, historie a původ. Sběratelé a investoři vyhledávají lahve s omezenou produkční sérií, výjimečným původem a výrobou, které s časem získávají na hodnotě. Toto činí ročníkové koňaky významným segmentem v rámci investičního alkoholu.

Investování do těchto destilátů může být dlouhodobou strategií, která přináší významné výnosy. Vysoká kvalita, výjimečnost a limitovaná produkce těchto koňaků zajišťují, že jejich hodnota se s časem nejen udrží, ale i zvýší. Pro investory, kteří mají zájem o diverzifikaci svého portfolia a mají zároveň zálibu v jemných destilátech, představují ročníkové koňaky atraktivní příležitost.

Jaký ročníkový koňak vybrat?

Za etiketami nejznámějších značek koňaků na světě, jako jsou Hennessy, Rémy Martin, Martell a Curvoisier, se skrývají příběhy zasazené do bohaté historie a řemeslné dovednosti. Tyto značky, vzniklé v první polovině 18. století, přežily časy prosperity i zkoušky, včetně katastrofy v 70. letech 19. století, kdy oblast Cognac postihla nákaza mšičkou révokazem.

Každá z těchto značek má svůj jedinečný příběh, který je spojen s rodinnými tradicemi, inovacemi ve výrobě a samozřejmě s neotřesitelným postavením v kulturním dědictví Francie. Například Hennessy, největší producent koňaku na světě, byl založen v roce 1765 Richardem Hennessy a dnes je součástí holdingové společnosti Louis Vuitton – Moët Hennessy. S objemem výroby 50 milionů lahví ročně je Hennessy ikonou v oboru​

K těmto příběhům přispívají i prestižní armagnacy, jako jsou ty od Chabot. Kolekce ročníkových armagnaců Chabot patří mezi špičku ve světě armagnaců, s nejstarším datovaným rokem 1888. Tyto armagnacy jsou míchané výhradně z eau-de-vie jednoho daného ročníku, což jim dodává jedinečný charakter. Každý armagnac je opatřen dárkovou tubou a certifikací produktu na zadní straně láhve, což zdůrazňuje jejich exkluzivitu a autentičnost. Dostupnost a ceny jednotlivých ročníků se průběžně mění, což je důkazem jejich dynamického tržního postavení a investičního potenciálu.

Armagnac Delord představuje další významný příklad v oblasti ročníkových armagnaců. Stejně jako Chabot, i armagnacy Delord jsou ceněny pro svou sběratelskou a investiční hodnotu, která roste s každým rokem zrání, což je dělá atraktivním jak pro milovníky kvalitního alkoholu, tak pro investory.

je zřejmé, že tyto nápoje představují mnohem více než pouhý alkoholický požitek. Jsou symbolem historie, tradice a řemeslného mistrovství, které přetrvává generace. Ročníkové koňaky a armagnacy nabízejí unikátní spojení kultury, historie a finanční hodnoty, což je činí atraktivními jak pro milovníky těchto destilátů, tak pro investory hledající neobvyklé a hodnotné příležitosti.

Pro ty, kdo mají zájem o rozšíření své sbírky nebo chtějí investovat do těchto alkoholických nápojů, nabízí Winehouse.cz velký výběr koňaků i armagnaců.

Ročníkové koňaky a armaňaky – více než jen alkohol


Komentáře