Nejoblíbenější lihoviny a likéry současnosti

Minulý měsíc jsme hledali odpovědi na otázku, jaké jsou nejprodávanější značky alkoholu na světě. Kromě toho, že nám tento výzkum otevřel oči, tak nám navíc pomohl určit jaké druhy lihovin, destilátů a likérů jsou v současné době nejoblíbenější. Zajímá vás to? Čtěte dále …

Co je to Spirits? Co je to likér?

Pokud někde uvidíte anglické slovo “Spirits” ve spojitosti s alkoholem, tak jde o e sladký ochucený alkoholický nápoj, nazývaný také “likér”. Ochucený může být ovocem, bylinkami, kořením, ale také smetanou.

TOP 10 nejprodávanějších druhů lihovin, destilátů a likérů v roce 2021

#10 Shochu – Tradiční japonská pálenka

Ačkoliv nejsou Japonci vyhlášení “pijani” i oni si zakládají na tradici a tím pádem i na tradičním alkoholu. Shochu je alkoholický nápoj z Asie původem z 16.století, který se destiluje z fermentované formy koji, rýže, či například řepy a přísad jako je ječmen a další. Shochu obvykle přichází s 25 % ABV. Servíruje se v podobě shotu, na ledu i v míchaných drincích.

V roce 2020 činila hodnota vývozu tohoto likéru na domácím trhu přibližně 1,56 miliardy japonských jenů, což je pokles z cca 173 miliard jenů v roce 2012.

#9 Baijiu – Destilát z fermentovaných zrn

Baijiu je čínský národní nápoj, který se destiluje z fermentovaných zrn. Nejčastěji se jedná o čiroku, pšenici či rýži. Obvykle se plní do lahví s 50 % ABV.

Na počátku roku 2020 vyprodukoval čínský průmysl baiji cca 1,23 milionu kilolitrů baijiu, což je nárůst z přibližně 1,17 milionu kilolitrů ve stejném období předchozího roku.

#8 Bourbon – Americká whisky z kukuřice

Bourbon neboli americká whisky, se vyrábí hlavně z kukuřičné kaše. Produkuje se po celé Americe, nicméně hlavní oblast je Kentucky. Bourbon vždy zraje v dubových sudech, ale jak dlouho, to není určeno. Pokud je ale výsledný produkt označený jako “přímý bourbon” znamená to, že zrál minimálně dva roky. Je ale jedno pravidlo, které platí pro všechny americké whisky – musí být plněna na minimálně 40 % ABV.

Mezi nejznámější značky americké whisky patří Evan Williams, Four Roses, Old Forester, Wild Turkey, Blanton’s, Woodford Reserve, 1792, Jefferson’s Ocean Bourbon, Maker’s Mark, Old Grand Dad , nebo běžně dostupný Jim Beam.

Bohužel na vývoz americké whisky dopadla corona krize. Od srpna 2019 do července 2020 se vývoz americké whisky do EU propadl o 41 % z 757 mil. USD na 449 mil. USD.

#7 Koňak – Digestiv z bílých hroznů

Co si dát po večeři? Koňak! Krásně vám slehne a navíc se díky jeho skvělé chutí naladíte na odpočinek a spánek. Přezdívá se mu “král mezi brandy” a spotřebitelé ho milují pro jeho ovocnou vůni a chuť. Má příjemné aroma a hrdě v sobě nese kořeny Francie, kde se zrodil v malebném městečku Cognac. Vyrábí se z bílých hroznů vinné révy a často se dobarvuje karamelem.

Mezi nejznámější značky koňaků patří Hennessy, Courvoisier, Rémy Martin, Martell, Godet, ABK6, nebo Chateau Montifaud.

Jaký je rozdíl mezi koňakem a brandy?

Dalo by se s troškou nadsázky říci, že každý koňak je tak trošku brandy a naopak. Oboje je totiž destilát z hroznů. Nicméně, aby mohla brandy dosáhnout puncu koňaku, musí splňovat velmi přísné normy.  Výrobu koňaku řídí zákony francouzské vlády, dle kterých musí být všechny koňaky vyráběny z konkrétních vinných odrůd a dodržovat předepsaný výrobní proces. Brandy má život poněkud volnější, protože její produkce není pod tak přísným drobnohledem.

#6 Gin – Destilát z bobulí z jalovce a bylin

350 let starý týpek jménem Gin, je čirý destilát, původem z Holandska. Vyrábí se dvojitou destilací a finálně se ředí destilovanou vodou, aby dosáhl 36 – 47 % alkoholu.

Prognózuje se, že tržby v segmentu prodeje ginu dosáhnou v roce 2021 15,171 mil. USD. Očekává se, že trh poroste každoročně o 6,71 %. Průměrná spotřeba na obyvatele je v roce 2021 cca 0,1 l.

Mezi nejprodávanější značky ginu se určitě řadí anglický Beefeater, Hendrick’s, Žufánek, Gin Mare, Bombay Sapphire, Malfy, nebo Beefeater Gin.

#5 Tequila – Stříbrný a zlatý destilát z Agave

Některé tequily se po destilaci stáčejí do dřevěných sudů, kde potom zrají a zlátnou. Tento proces může trvat i řadu let. Stříbrná nezraje a po destilaci putuje expres do lahví. Mezi nejznámější lídry tequil patří Jose Cuervo, Pepe Lopez či Sierra.

#4 Scotch whisky – Skotská lihovina z ječmene

Originální a původní skotske whisky musí být vyrobená na bázi vody a sladového ječmene. Skotská whisky se může destilovat pouze na 94,8 % ABV a následně plnit do lahví na minimálně 40 % ABV.

Nejprodávanější skotská whisky na světě, která se debužíruje ve více než 200 zemích je  Johnnie Walker Red Label a ročně se jí prodá více než 150 000 000 lahví.

#3 Vodka – „Ruský“ destilát (nejen) z obilnin

Očekává se, že tržby v oblasti prodeje vodky dosáhnou v roce 2021 až na 47,926 mil. USD. Trh by měl růst každoročně o 5,99 %. Mezi nejznámější značky vodky patří Goral Master, Beluga, Vodka Sobieski, Finlandia, Nemiroff, Grey Goose, Crystal Head, Smirnoff, Russian Standard a Absolut vodkka.

#2 Rum – Destilát ze šťávy z cukrové třtiny

Rum, alkoholický nápoj, který má svou tradici od 17.století. Převážná většina světového rumu pochází z Karibské oblasti, kde má také své kořeny.

Mezi nejznámější značky rumu patří Ron Zacapa, Legendario, Bumbu Rum, Dos Maderas, Plantation, Don Papa, Diplomatico, Appleton Estate, Mount Gay, Flor de Caña, nebo Havana Club.

Očekává se, že od roku 2019 do roku 2024 poroste světový trh s rumem o více než 17 %.

#1  Whisky – Destilovaný alkoholický nápoj z obilí

Whisky, number one co se oblíbenosti týká. A zaslouží si to, protože o své popředí na trhu bojuje už od roku 1494. Název tohoto destilátu pochází z gaelského sousloví “ uisge beathe”, v překladu “živá voda”. Název tedy mluví za vše.

Mezi nejznámější značky Whisky na světě patří Johnnie Walker, Chivas Regal, Lagavulin, Tullamore Dew, Glenfiddich, Laphroaig, Talisker, Highland Park, Macallan, Balvenie či Ballantines.

Vývoz whisky ze Spojeného království v roce 2020 byl v hodnotě přibližně 1,3 miliardy britských liber.

Zdroje:

  • https://vinepair.com/world-top-30-liquors/
  • https://www.tasteatlas.com/most-popular-spirits-and-liqueurs-in-the-world
  • https://en.wikibooks.org/wiki/Bartending/Alcohol
  • Wikipedia
  • https://luxe.digital/lifestyle/dining/best-bourbon-brands/
  •  https://whiskyarum.cz/nejlepsi-rum/
  • a další
Nejoblíbenější lihoviny a likéry současnosti


Komentáře