Vinařské trendy pro rok 2023

Budoucnost vinařství:  Předpovědi trendů pro rok 2023

Rok 2022 je za námi a s ním i nové a pokračující trendy ve vinařském světě. Téměř tři roky od začátku pandemie vinařský průmysl stále hledá nové způsoby, jak uspokojit potřeby spotřebitelů. Mladší a dobrodružnější vinaři hledají nové a neznámé a nadále požadují udržitelnější obchodní praktiky. Očekává se, že nealkoholická a nízkoalkoholická vína porostou i po skončení suchého ledna a šumivá vína jsou stále více vhodná pro každodenní pití. 

Nyní se však průmysl obrací k jiným zájmům. Šílenství po bublinách neutichlo, ale planeta a veřejnost pijící víno se mění a průmysl na to reaguje. Vinaři přepracovávají postupy, aby lépe pečovali o životní prostředí a chránili vinnou révu před klimatickými extrémy, a kupující a spotřebitelé tento vývoj přijímají. Tyto síly, podporované technologií, ženou svět vína kupředu a otřásají jeho přístupem k výrobě, marketingu a prodeji. Zde je to, co má podle profesionálů přijde v roce 2023.

Přírodní vína se posouvají do hlavního proudu

Malá vinařství, která vyrábějí přírodní vína, která byla kdysi považována za okrajové produkty, pronikají na trhy, kterým dříve dominovali velcí výrobci vína. Podle prognostické společnosti Exploding Topics se celosvětové vyhledávání přírodního vína na internetu za posledních pět let zvýšilo o 150 procent.

Zajímavé je, že spotřebitelé obecně vnímají všechna vína jako přírodní. Trend směrem k vínům specificky uvedeným na trh jako „přírodní“ je poháněn segmentem spotřebitelů, kteří jsou hrdí na objevování, což je vede k povědomí o tom, co vlastně odlišuje od ostatních vín.

Certifikovaná veganská vína (BIO vína)

V těchto dnech rostoucího zájmu o životní prostředí mnoho zákazníků hledá vína, která jsou certifikovaná veganská, organická a vyráběná udržitelným způsobem. Nedávný průzkum International Wines and Spirits Record zjistil, že polovina amerických spotřebitelů vína byla pozitivně ovlivněna značkou a marketingem popisujícím iniciativy udržitelnosti. 

Rosé, nejen v létě

Rosé i nadále překonává dlouholeté představy o tom, že jde o nápoj určený pouze na léto. Trendy v růžových vínech zahrnují explozivní růst zejména šumivého růžového vína a také výrazný nárůst cen, které jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za láhev.

V blízké budoucnosti lze očekávat, že rozšíření a dostupnost růžových vín na celém světě bude pokračovat. Pěstitelé a výrobci se budou snažit vycházet vstříc poptávce spotřebitelů po vysoce kvalitních, chutných a inovativních růžových vínech.

o může vést k dalšímu rozvoji a zlepšení technik pěstování a výroby, které umožní produkovat vynikající růžová vína s neuvěřitelnou chutí a aroma. S tímto nárůstem kvality se může počítat i s dalším nárůstem cen, ale spotřebitelé se budou nadále ochotni platit více za láhev kvůli jejímu výjimečnému zážitku.

Prodej šumivých vín bude nadále stoupat

Cenově výhodné “bublinky” nadále podporují růst v kategorii šumivých vín a nutí spotřebitele, aby přijali šumivé víno jako každodenní nápoj, který nemusí čekat na zvláštní příležitost. Někteří pozorovatelé z oboru dokonce předpovídají, že prodej šumivého vína letos výrazně sníží prodej piva.

Výrobci šumivých vín budou investovat do výroby a marketingových kampaní, aby udrželi tento nárůst popularity a přilákali nové spotřebitele. Zároveň bude pokračovat rozšiřování sortimentu šumivých vín, včetně různých příchutí a stupňů sladkosti, což umožní spotřebitelům vybrat si své oblíbené šumivé víno.

Italská Franciacorta na vzestupu

Zatímco slavné oblasti jako Champagne, Cava a Prosecco nadále prosperují, je třeba mít na paměti, že šumivé víno se často kupuje pro jeho novost. V roce 2023 můžete očekávat, že se Franciacorta stane sama o sobě vinařským trendem. Toto jméno, které je relativně nedotčené mainstreamem, stále přináší pocit intrik a mystiky, které zvídaví vínomilci považují za neodolatelné.

Aby bylo dosaženo statusu DOCG, musí být tato šumivá vína vyrobena tradiční metodou, s druhou fází kvašení uvnitř láhve, na kvasinkách. Musí také strávit alespoň 18 měsíců stárnutí. 

Bílá vína z Riojy se stanou populární

Bílá Rioja zažila spoustu vzestupů a pádů. Modernější styl, na rozdíl od oxidovaných a příliš dubových pokusů, pomohl změnit situaci, která začala asi před 8-10 lety, a tato vína se ukazují se silou. Patří sem vína na bázi Viura, stále vynalézavější směsi nepřeberného množství povolených odrůd, včetně Tempranillo Blanco, Garnacha Blanca, Verdejo a dokonce Turruntés. Jedná se o seriózní bílá vína vhodná k jídlu. V  roce 2023 se stanou populárnější než byly doposud.

 Vinařská oblast Rioja je vhodná pro pěstování vína kvůli několika faktorům. Tyto faktory zahrnují klima, půdu a tradici vinařství v této oblasti:

Klima v Rioje je teplé a slunné s výraznými rozdíly mezi denní a noční teplotou, což je ideální pro zrání hroznů. Suché a větrné podmínky také pomáhají udržovat vinnou révu bez houbových chorob.

Půda v oblasti Rioja je významná pro pěstování vína, protože je bohatá na živiny a minerály, které jsou prospěšné pro vinnou révu. Většina půdy v této oblasti se skládá z vápencových a šedivých pískovců, které dodávají vínu specifickou chuť a aroma.

Tradice vinařství v Rioje sahá až do 13. století a je dodnes silně zakořeněna v této oblasti. Vinaři v Rioje používají tradiční metody zpracování vína a spojují je s moderními technologiemi, aby dosáhli nejlepší kvality svých vín. Tyto faktory dohromady činí z oblasti Rioja jednu z nejlepších oblastí pro pěstování vína na světě.

Vinné koktejly budou trendy

Čeká na vás celý svět vinných koktejlů! Vzhledem k nárůstu zvýšeného zaměření na zdraví a wellness se pijáci všude obracejí k alternativám koktejlů s nižším obsahem alkoholu. Potěší ty, kteří hledají lehčí míchané nápoje a nové chuťové kombinace. Je čas dát dohromady své mixologické a sommelierské týmy! Nezapomeňte na sherry a vermuty!

Bordeaux je In

 Bordeaux upevní své místo jako neočekávaný hodnotový vůdce. EU poskytuje pobídky mnoha nevýkonným pěstitelům, aby zmenšili své vinice, což by mělo vést k vyšší celkové kvalitě regionu. Zbývající pěstitelé budou pokračovat ve zdokonalování toho, co dělají dobře, protože změna klimatu poskytuje Bordeaux mírně vyšší teploty a pomáhá zlepšit zralost ovoce. Zlepšené podmínky pěstování v kombinaci s bohatou produkcí povzbudí milovníky vína, aby znovu objevili region, který byl v posledních letech přehlížen, ale nadále navazuje na jeho dlouhou historii nebo vinařské tradice.

Víno v plechovkách 

Průzkum trhu naznačuje, že globální trh s konzervovanými víny by mohl v příštích několika letech růst dvouciferně. Spotřebitelé stále více požadují pohodlí a přenosné, lehké plechovky jej poskytují. Plechovky také mohou učinit víno přístupnějším pro spotřebitele a vyvrátit mylné představy o víně s vrchní kůrkou.

V našem eshopu například FOLONARI Pinot Grigio FIZZY IGT,Frizzante Pálava, polosladké, Lahofer, UNA Bianco Frizzante nebo další Frizzante v plechu.

Závěr


Vinařský průmysl bude v roce 2023 nadále vykazovat změny, které budou reagovat na vývoj v preferencích spotřebitelů. Zatímco některé tradiční výrobní metody a druhy vína zůstanou oblíbenými, jiné budou vystřídány novými trendy, jako je rostoucí popularita šumivých růžových vín. Tyto trendy budou ovlivňovat nejen to, co lidé pijí, ale také jakým způsobem a kdy si víno dopřávají. Je důležité si uvědomit, že vinařský průmysl nadále reaguje na požadavky spotřebitelů a že bude zajímavé sledovat, jakými změnami projde v následujících letech.

Vinařské trendy pro rok 2023


Komentáře